przychowywanie pokarmu

Muszę wrócić wkrótce na studia, zamierzam kontynuować karmienie wyłącznie moim pokarmem. Jak go przechowywać? Opisywać, czy nie? Jak przygotować tatę na rozmrażanie i odgrzewanie mojego mleka? 

to jedna z kilku wiadomości, które w krótkim czasie otrzymywałam jedna po drugiej. Odpowiedź na te oraz kilka innych pytań – uzyskacie poniżej.

Na co zwrócić uwagę?

Przede wszystkim powinny to być opakowania wysokiej jakości, przezroczyste i łatwe w utrzymaniu higieny. Jednym z niezwykle istotnych elementów, które powinnaś sprawdzić jest… szczelność. Wydawać by się mogło, iż ta zasada jest elementarna i oczywista, rzeczywistość jednak może zaskoczyć, gdy… przypadkiem strącimy zakręcony pojemnik i cała zawartość znajdzie się poza nim. Wierzcie mi, ale w takiej sytuacji aż chce się płakać, bo czasem zebranie dla dziecka 60-80ml to nie lada wyczyn. Szczelność ma ogromne znaczenie zwłaszcza przy przechowywaniu pokarmu przeznaczonego na potrzeby maluszka urodzonego przedwcześnie. Możesz zakupić pojemnik jedno- lub wielorazowego użytku. Ten pierwszy będzie najlepszy dla wcześniaka (oczywiście dla zdrowego, donoszonego noworodka również się sprawdzi).  Nie bez znaczenia jest również obsługiwanie ich. Im mniej skomplikowane tym lepiej dla osoby, która będzie zajmowała się rozmrażaniem pokarmu.

W czym przechowywać?

Możliwości jest bardzo dużo, zapewne kilka z nich spróbujesz nim podejmiesz decyzję ostateczną, które konkretnie opakowania pozostaną z Tobą na dłużej.
butelka
plastikowe, zakręcane pojemniki (mogą być też szklane)
woreczki
dla wcześniaków – najlepszym rozwiązaniem byłyby jednorazowe opakowania, bardzo szczelne (o czym wspominałam powyżej)

Jak przechowywać pokarm?

Wszystko zależy od temperatury, w której znajduje się mleko. Poniżej znajdziesz dwie tabele: pierwsza z opisem dla noworodka donoszonego, druga – z przeznaczeniem dla wcześniaka / noworodka chorego.

tab.1 : przechowywanie mleka dla noworodka donoszonego (oprac. K. Osuch, M. Nehring-Gogulska, A. Wesołowska)

temperatura zdrowy noworodek
25- 37 st. C 4 h
15 – 25 st. C 8 h
15 st. C 24 h
w torbie chłodniczej z wkładami chłodzącymi do 24 h
lodówka < 4 st. C (na tylnej ścianie) 2 – 5 dni
w zamrażalniku wewnątrz lodówki (wspólne drzwi) 2 tyg.
w zamrażalko – lodówce (osobne drzwi) 3 mies.
w zamrażalce – 18 st. C – -20st. C 6 mies.

 

tab. 2.: przechowywanie mleka dla wcześniaka (oprac. K. Osuch, M. Nehring-Gogulska, A. Wesołowska)

temperatura wcześniak / chory noworodek
25- 37 st. C do 1 h
15 – 25 st. C do  1 h
15 st. C do 1 h
w torbie chłodniczej z wkładami chłodzącymi do 24 h
lodówka < 4 st. C (na tylnej ścianie) 48 h
w zamrażalniku wewnątrz lodówki (wspólne drzwi) 1 tydzień
w zamrażalko – lodówce (osobne drzwi) kilka tygodni
w zamrażalce – 18 st. C – -20st. C 3 – 6 miesięcy

pamiętaj! Nie przechowuj pokarmu na półkach, znajdujących się na drzwiach lodówki. Staraj się, by zawsze były one z tyłu, unikniesz dzięki temu zmiany temperatur.

Rozmrażanie

Tutaj możliwości masz dwie, w zależności od ilości czasu, jaką dysponujesz:
wersja wolniejsza – taka, gdy mleko z zamrażalki przekładasz do lodówki (może być tam przechowywane do 24h), a potem przełożone do temperatury pokojowej
– wersja szybsza – rozmrażanie może odbywać się pod bieżącą letnią wodą lub w tzw. kapieli wodnej

Podgrzewanie

Może odbywać się na dwóch drogach:
w specjalnym podgrzewaczu
– w kąpieli wodnej
do temperatury 30-36 st. C.

o czym jeszcze warto pamiętać? 

– nie gotuj swojego pokarmu
– raz rozmrożonego/podanego mleka – nie zamrażaj/nie podawaj ponownie
– opisz opakowanie datą i godziną ściągnięcia, a jeśli mleko ma być przechowywane w szpitalu – opatrz pojemnik również imieniem i nazwiskiem dziecka
– rozmrażanie rozpoczynaj od tego, który zamrożony był najwcześniej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *